#TIPS&TRICKS

8 LUCRURI CIUDATE care au fost descoperite în DEȘERT

Scris de Laura P la 11 august 2017

Deșertul ocupă o treime din suprafața toatală de uscat. În deșert s-au găsit o mulțime de lucruri stranii – vase uriașe, comori și chiar orașe întregi – unele descoperiri sunt atât de uimitoare încât nu au nicio explicație.

Iată câteva exemple:

1. Magazin Prada

În mijlocul deșertului din Texas se află un magazine Prada. Rafturile sale sunt pline cu genți și bijuterii simple și pantofi de firmă. Nu poți cumpăra nimic însă de aici – magazinul a fost amenajat doar pentru a se vedea cum arată departe de civilizație.

2. O săgeată gigantică În deșertul din Arizona

Poți vedea o săgeată din piatră de 20 de metri. Timp de mulți ani, localnicii au încercat să-I descopere originile și au venit cu cele mai uimitoare teorii. Adevărul e că acest tip de săgeți erau folosite înainte de apariția GPS-ului și a hărților Google pentru circulație.

3. Cabină telefonică

În anul 1960, în Deșertul Mojave a fost instalată o cabină telefonică la 13 km dec cel mai apropiat drum. Trebuia să fie folosită de mineri și de cei care s-au rătăcit, însă cabina din mijlocul deșertului a devenit extreme de populară printre turiști. În anul 2000, din cauza gunoaielor acumulate și a actelor de vandalism, cabina a fost demolată.

4. „Respirația deșertului”

Acest loc ciudat se găsește în Egiptul de est și seamănă cu o bază extraterestră. Instalația a fost creată în 1997 de niște artiști greci. Este localizată departe de civilizație și acoperă o suprafață de 100 000 de metri pătrați. Se crede că „Respirația Deșertului” simbolizează infinitatea căilor nisipului.

5. Arhivă de jocuri video

Faimoasa companie Atari a avut o producție atât de mare în 1980 încât depozitele lor erau pline de jocuri video și console. Fiindcă era nevoie să fie date afară, toate aceste „comori” au fost îngropate undeva în deșert. Ele au fost căutate timp de mulți ani și au fost descoperite abia în 2014. Arhiva cuprindea miii de jocuri video, console și diverse publicații în stare perfectă. Totul a ajuns pe eBay și s-a vândut la prețuri foarte mari.

6. Mâna Deșertului

În Deșertul Atacama din nordul statutlui Chile, o mână de 11 metri înălțime iese din pământ. A fost construită în 1992, ca un simbol al vulnerabilității și neajutorării unui om care se scufundă în nisipurile mișcătoare. Mâna apare și pe hărțile Google.

7. Piscina secretă

Un artist austriac a amenajat o piscină în Deșertul Mojave. Oricine poate să facă o baie în apa rece a piscinei din mijlocul deșertului fierbinte, doar că nu e ușor să o găsești – nu este semnalizată, iar hărțile Google nu arată unde anume este.

8. Sticlă de Libia

Sticla de Libia este cel mai rar mineral de pe planetă și poate fi găsită numai în nisipurile din Egipt. Un pandantiv din sticlă de Libia a fost descoperit în mormântul lui Tutankamon. Se crede că acum 28 de milioane de ani un meteorit uriaș a căzut dîn deșert – temperatura sa înaltă ar fi topit nisipul, iar vântul a împrăștiat amestecul lichid prin tot deșertul.

Citește și: 10 locuri abandonate care te vor surprinde

Cândva, toate aceste locuri erau pline de oameni ce își vedeau de viață. Acum, abandonate din diferite motive, arată mai mult ca niște orașe fantomă sau ca decorul vreunui film de groază. Aceste ruine pot provoca teamă, curiozitate și încântare deodată.
Alătură-te și tu unui tur virtual:

1. Orașul fantomă Bodie, California, SUA

Orașul a fost fondat official în 1876, când minerii au descoperit mari zăcăminte de aur și argint aici. Oamenii au dat iama în orășel, care și-a câștigat reputația de „oraș al păcatelor”, fiind plin de bordele. A dat faliment, iar prin anii 1940 a devenit un adevărat oraș fantomă.

2. Eastern State Penitentiary, Pennsylvania, SUA

A fost funcțional între anii 1829 – 1971. Criminai celebri din America, precum Al Capone, au fost ținuți aici. După ce închisoarea a fost desființată, clădirea a fost transformată într-un muzeu deschis tururilor și expozițiilor de artă.

3. Gara Czestochowa, Polonia

A fost construită în timpul Revoluției Industriale. Azi, gara abandonată este unul dintre cele mai stranii locuri pe care le poți vizita în Europa.

4. Turnul fantomă din Sathorn, Tailanda

A fost construit în anii 90, în timpul celei mai mari creșteri economice din Tailanda. Când criza financiară asiatică a ajuns în Tailanda, construcția turnului a fost anulată, iar astăzi se zvonește că ar fi o clădire bântuită.

5. Insula North Brother, SUA

Între 1885 și 1930, la Spitalul Riverside erau îngrijiți pacienți ce sufereau de variolă, febră tifoidă, scarlatină și lepră. Până în 1963, a funcționat ca centru de reabilitare a dependenților de heroină, apoi a fost închis.

6. The Teufelsberg (Muntele Diavolului), Germania

Acest loc a fost un colegiu militar nazist. După câteva încercări nereușite de a o demola, aliații au decis să îngroape clădirea sub 120 de metri de resturi ale bombardamentelor ango-americane massive.

7. Castelul Miranda, Belgia

În timpul Revoluției Franceze, Contul Liedekerke-Beaufort a fost silit să părăsească acest castel. După cel de-al Doilea Război Mondial, a fost folosit ca orfelinat și ca tabără de vară pentru copii. A fost abandonat în 1991.

8. Kijong – dong (Orașul Păcii), Coreea de Nord

Orașul a fost folosit ca unealtă de propagandă. Fiindcă e singurul care poate fi văzut de pe teritoriul Coreei de Sud, trebuia să arate perfect. Deși autoritățile pretind că e locuit, casele nu au geamuri, iar luminile se aprind la o anumită oră.

9. Fordlandia Brazil

Locul a fost fondat de Henry Ford în 1927. Trebuia să fie un oraș corporatist, cu toate facilitățile imaginabile, dar localnicilor nu le-a convenit interdicția alcoolului. A urmat o revoltă și abandonarea definitivă a locului.

10. Cinematograf abandonat din deșertul Sinai

Localnicii spun că acest cinematograf a fost construit de un francez bogat, care a cumpărat un generator din Cairo, o sută de scaune și un ecran gigant. Localnicii au distrus generatorul înainte să fi rulat vreun film.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

--