#TIPS&TRICKS

10 lucruri care au fost inventat cu alt scop decât știai! Nu ai fi ghicit niciodată le ce se FOLOSEAU în trecut!

Scris de Laura P la 28 septembrie 2017

Suntem obișnuiți să credem că fiecare obiect are rostul său. Totuși, multe dintre lucrurile pe care le folosim în fiecare zi aveau, în trecut, un alt scop. Iată câte ceva din istoria lucrurilor care ne înconjoară:

1. Coca-Cola

Farmacistul John Pemberton, un veteran al Războiului Civil American a pregătit un amestec din nuci de cola și frunze de coca. El l-a recomandat soldaților care luau morfină pentru tratarea sistemului nervos. Cei care i-au cumpărat afacerea au început să producă această băutură fără cocaină.

2. Rochia neagră

Până prin anii 1920, hainele negre erau de obicei purtate în semn de doliu, pentru cel puțin doi ani. În 1926, Coco Chanel și-a creat faimoasa și clasica rochie neagră, în memoria unei persoane dragi. Divele din filme au început să o poarte, iar mai apoi și femeile din lumea întreagă.

3. Karaoke

Daisuke Inoue, un musician japonez cânta pentru vizitatorii unei cafenele. Într-o seară el nu a putut să fie acolo, așa că i-a dat unui coleg o înregistrate cu partea sa. Mai apoi, în 1971, el a inventat un aparat care cânta muzica fără partea de voce.

4. Listerine

Joseph Lawrence a inventat acest antiseptic în 1879 pentru curățarea instrumentelor chirurgicale. A fost numit chiar după chirurgul Dr. Joseph Lister. Cu toate acestea, oamenii i-au văzut potențialul și au început să o folosească în ma multe scopuri: tratând rănile,  în stomatologie și ca un deodorant. A devenit popular în anii ’20 când a apărut prima reclamă pentru Listerine în care era prezentată ca apă de gură.

5. Banda de alergat

Prototipul benzii de alergat a fost creat de Sir William Cubbitt în 1818, pentru deținuții inactivi. Ei se țineau de o bară orizontală și urcau un soi de scări nesfârșite.

6. Bilețelele post-it

Dr. Spencer Silver voia să creeze un adeziv rezistent, dar ce a obținut nu era suficient de puternic, dar un coleg de-al său, Arthur Fry, i-a propus să folosească adezivul ca semne de carte.

7. Tocurile

În Egiptul Antic, tocurile înalte erau purtate de oficialii importanti la ritualurile religioase, fie că era vorba de femei, fie că era vorba de bărbați. De asemenea, și măcelarii purtau pantofi înalți ca să evite să calce prin sânge. În Eruropa medievală, tocurile înalte erau privilegiul aristocrației. Tocurile stiletto au fost inventate în secolul XX.

8. Folia cu bule

Folia cu bule a fost inventată de inginerii Alfred Fielding și Marc Chavannes în 1957. Ea trebuia să fie un tapet de plastic tridimensional, dar ideea nu a funcționat prea bine. Inventatorii au observat însă că materialul putea să fie folosit la ambalarea unor diverse lucruri.

9. Punguțele de ceai

În 1904, Thomas Sullivan, un importator de ceai și cafea din New York, a decis să vândă ceai într-un mod mai elegant – în punguțe de mătase. A avut succes.

10. Viagra

Pfizer crea un tratament pentru tulburările cardiace, dar testele clinice au arătat că nu avea niciun efect în această privință, dar că substanța influența circulația sanguină din regiunea pelvică. Așa s-a născut faimosul afrodisiac.

Citește și: 10 detalii pe care nu le-ai OBSERVAT niciodată! Au un rol foarte important!

În viața de zi cu zi ne întâlnim cu multe lucruri care pot fi folosite în alte moduri decât cele pe care le cunoaștem noi. Iată câteva exemple:

1. Etichetele din spatele pantofilor

Acestea au câteva funcții. Desigur, în primul rând e mai convenabil să porți ghete mai înalte cu șireturi. În al doilea rând, poți folosi eticheta aceea pentru a-ți lega șiretul în jurul piciorului. De asemenea, e de ajutor dacă vrei să îți agăți pantofii ca să se usuce.


2. Discul din interiorul dopului sticlelor de plastic

Acesta apare la sticlele care conțin băuturi acidulate. Fără el, acidul s-ar evapora.

3. Mica gaură din lacăte

În primul rând, protejează împotriva umezelii acumulate în interiorul lacătului – din cauza acesteia mecanismul ruginește rapid, dar, datorită găurii, lichidul nu se acumulează. În al doilea rând, datorită acestei găuri, lacătul nu va îngheța iarna. Poți turna în ea câteva picături de ulei de motor.

4. Găurile de pe mânerul aspiratorului

Acestea sunt create pentru a reduce puterea de aspirare, ceea ce e folositor atunci când folosești aspiratorul când cureți perdelele, de exemplu. Dacă reduci puterea aspiratorului îl vei proteja de supraîncălzire. Aspiratoarele moderne nu sunt în pericol, dar pentru modelele vechi era ceva chiar util.

5. Blănița de pe microfoane

Blănița nu e folosită pentru decorații. Ele întrerup fluxul de aer, astfel încât să nu se audă aerul în microfon în zoele deschise. În studiourile profesioniste de înregistrare, o asemenea protecție ajută la diminuarea consoanelor explozive.

6. Dinții ondulați de la capătul unei rulete

Poate că am observat cu toții cum arată o ruletă, dar u am fost atenți. Capătul său are dinți ondulați ca să poți măsura singur/ă ceva, fără să ai nevoie de ajutorul unei alte persoane.


7. Liniile ridicate de pe tastatură

Liniile ridicate de pe tastele F și J sunt semne speciale pentru persoanele nevăzătoare. Ele te ajută să îți așezi în mod corect degetele pe tastatură.

8. Găurile de la acadelele Chupa Chups

Scopul acestor găuri e destul de simplu, deși pare ceva fiarte misterios. În stare lichidă, umplutura ajunge în gaură și, datorită acestui lucru, bomboana se lipește de băț.

9. Partea în relief de pe dischetele de bumbac

Se pare că lumea nu știe de ce dischetele de bumbac au două părți care arată diferit. Cu partea în relief ar trebui să aplici cosmeticele e față, iar cu partea fină ar trebui să îndepărtezi machiajul.

10. Detaliul special de pe capsator

Acesta este foarte util, dar noi nu știm, de regulă, cum să o folosim. Platforma de la baza capsatorului poate fi întoarsă la 180 de grade.

Citește și: 7 LUCRURI fascinante pe care nu le-ai DESCOPERIT încă

Lumea din jurul nostru este diversă și uimitoare. E imposibil să cunoaștem totul, așa că nu ar trebui să ne fie rușine dacă nu știm anumite lucruri. Iată însă câteva informații pe care ar trebui să le știm, pentru cultura noastră generală:

7. Frankenstein este numele unui om de știință, nu al monstrului

Se crede că Frankenstein este numele monstrului care se ridică din morți, dar în romanul „Frankenstein, sau Prometeul Modern” de Mary Shelley, Victor Frankenstein este studentul care a reușit să creeze o ființă vie din materie moartă. Creatura sa nu are niciun nume.

6. Frigul nu este cauza răcelii

Atunci când e frig afară, ne aștepătăm să răcim, dar cauza răcelii este, de fapt, infecția virală. Virusul poate fi transmis de la o persoană bolnavă la una sănătoasă. Există însă și virusuri pentru care vremea rece poate fi benefică.


5. Expresia „Țările Lumii a Treia” nu are nimic de-a face cu sărăcia și lipsa civilizației

Atunci când spunem „țară din lumea a treia” vrem să spunem că e subdezvoltată, dar nu e o formulare prea corectă. După cel de-al Doilea Război Mondial, lumea a fost împărțită în trei blocuri geopolitice majore. „Prima lume” era blocul țărilor democratice din sfera de influență a statelor Unite, „cea de-a doua” – blocul estic al statelor socialiste, iar „lumea a treia” cuprindea statele neincluse în niciun bloc.

4. Cameleonii nu își schimbă culoarea pielii pentru a se camufla

Oamenii cred de obicei că schimbarea culorii apare atunci când cameleonul e în pericol și încearcă să devină invizibil. Adevărul e însă că acest animal își schimbă culoarea pielii în funcție de starea sa emoțională și psihologică. Schimbarea culorii e și un mod de comunicare cu alte animale și de ajustare a temperaturii corpului.


3. Deodorantul și antiperspirantul nu sunt unul și același lucru

Credem de regulă că deodorantul și antiperspirantul sunt sinonime, că acționează în același mod și că au același scop. De fapt, transpirația noastră e inodoră. Mirosul neplăcut pe care îl simțim e cauzat de multiplicarea bacteriilor. Antiperspirantele sunt create să lupte cu umezeala, iar deodorantele sunt eficiente numai împotriva mirosului. Deodorantul este un produs cosmetic, iar antiperspirantele schimbă funcționarea pielii pentru un timp, suprimând secretarea sudorii.

2. Peștii nu ar trebui să fie ținuți într-un acvariu rotund

Credem că un acvariu rotund în care se află un peștișor auriu este o decorație excelentă pentru casă. De multe ori vedem așa ceva în filme și în desenele animate, dar adevărul e că acvariile rotunde sunt dăunătoare pentru pești. În ele nu încap un filtru sau un dispozitiv care să încălzească apa, iar schimbarea zilnică a apei este foarte stresantă pentru peștișor.

1. Oglinda retrovizoare are un mod de noapte, astfel încât să nu fii orbit/ă

E îngrozitor de neplăcut să fii orbit/ă de farurile mașinii din spate reflectate în oglindă. Poți rezolva acest lucru dacă folosești modul de noapte al oglinzii, apăsând butonul de sub oglindă și schimbând astfel unghiul reflecției.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.