#TIPS&TRICKS

8 GREȘELI pe care le faci și îți strici LAPTOP-UL

Scris de Laura P la 03 octombrie 2017

Laptopul este probabil cea mai populară unealtă de lucru de astăzi. Mulți dintre noi folosim zilnic un laptop, dar rareori ne întrebăm dacă ceea ce facem e corect. Neglijențele minore s-ar putea să-i influențeze însă funcționarea, ducând la probleme serioase. Iată cum ar trebui să ai grijă de laptopul tău ca să îi prelungești viața:

1. Nu-ți lăsa animalele să stea pe laptop

Poate că ți se pare amuzant când pisica ta se cațără pe laptop ca să te „ajute” să lucrezi, dar nu încuraja acest tip de comportament. Pisicile sunt atrase de căldura dispozitivului, dar nu le lăsa să stea acolo, deoarece blana lor poate să ajungă în sistem, ceea ce va duce la supraîncălzire și la defectarea laptopului. De asemenea, nu mânca la calculator, deoarece bucățile de mâncare ce vor ajunge pe tastatură vor atrage oaspeți nedoriți – gândaci și furnici.

2. Mișcă-ți laptopul cu grijă

Încearcă să îți miști laptopul cu mare grijă. Hard disk-ul mecanic poate fi deteriorate dacă e agitat prea tare atunci când e activ deoarece are multe părți mobile care se pot rupe ușor, iar tu îți vei pierde toate datele.

3. Rulează cablurile cum trebuie

Cablurile sunt doar fire și cauciuc și nimic nu li se poate întâmpla, ai spune. Ce-i drept, ele se pot înfășura în jurul a orice, iar din moment ce laptopurile noastre trebuie să fie mobile, cablurile sunt și ele subțiri și ușoare. Nu le răsuci în unghiuri ciudate sau în jurul unor margini ascuțite. Nu întinde cablul când e băgat în priză. Acest lucru va duce la probleme de încărcare.

4. Nu-ți ține laptop-ul la încărcat o zi întreagă

Din punct de vedere tehnic, nu poți supraîncărca o baterie de laptop deoarece modelele moderne folosesc baterii litiu-ion. Cu toate acestea, microcontrolerul care împiedică supraîncărcarea bateriei poate fi deteriorat. În acest caz, încărcarea continuă va supraîncălzi bateria.

5. Deschide-l și închide-l cu delicatețe

Nu ține laptopul de ecran – aceasta s-ar putea să fie cea mai fragilă parte a întregului dispozitiv. Dacă îl ții de un colt vei pune presiune și în timp se va îndoi. Deschide și închide capacul cu delicatețe, ținându-l de partea din mijloc.

6. Ia-ți un dispozitiv de răcire a laptopului

Laptopurile trebuie să fie mobile, așa că de cele mai multe ori le ținem în poală, dar aceasta s-ar putea să nu fie chiar cea mai bună idee. Poala ta sau păturile pot să blocheze conductele de ventilare, provocând supraîncălzirea bateriei.

7. Ține-ți laptopul departe de suprafețele magnetice

Orice hard drive are magneți folosiți pentru a depozita date. Dacă îți pui laptopul în apropierea unui magnet puternic, datele se vor pierde.

8. Scoate încărcătorul așa cum trebuie

Chiar dacă te grăbești, ai mare grijă. Mișcările agresive pot să deterioreze firul, ceea ce poate duce la probleme de încărcare.

sursa: brightside.me

Citește și: 11 metode prin care îți dai seama că cineva îți știe parolele de la calculator

Astăzi sunt tot mai frecvente atacurile hacker-ilor și toată lumea își face griji în legătură cu siguranța datelor sale. Pentru a preveni furtul parolelor sau alte informații importante, fii atent/ă la toate schimbările care au loc în calculatorul tău. Iată câteva semne care sugerează că ți-a fost spart calculatorul:

1. Antivirusul e dezactivat

Dacă ai observat că programul antivirus a fost dezactivat, dar nu ai făcut chiar tu asta, înseamnă că ți-a fost spart calculatorul, pentru că singur nu se poate dezactiva. Primul lucru pe care trebuie să-l facă hackerii ca să îți acceseze fișierele e să scape de antivirus.

2. Parolele nu funcționează

Dacă nu ți-ai schimbat parolele, dar acestea nu mai funcționează dintr-odată și nu îți poți accesa conturile, fii precaut/ă. Cel mai probabil ți-a fost spart calculatorul.

3. Numărul prietenilor

Dacă observi că numărul prietenilor de pe rețelele de socializare a crescut brusc fără ca tu să fi făcut ceva în acest sens, înseamnă că ți-au intrat în cont și că l-au folosit pentru a trimite informații de tip spam.

4. Ți-au apărut simboluri noi în bara de unelte

Dacă deschizi browser-ul și observi că au apărut simboluri noi în bara de unelte, acest lucru ar putea indica prezența unor coduri rău-intenționate.

5. Cursorul se deplasează de unul singur

Dacă observi cum cursorul se deplasează singur și evidențiază ceva, sigur calculatorul tău a fost spart.

6. Imprimanta se comportă greșit

Urmele unei fraude nu apar numai în calculator, ci și în felul în care funcționează imprimanta, când aceasta refuză să scoată ceva sau imprimă file pe care nu tu i-ai comandat să le imprime.

7. Redirecționare spre alte site-uri

Trebuie să fii în alertă dacă browser-ul tău te redirecționează constant spre alte site-uri. La fel și dacă încerci să cauți ceva, dar îți apare o altă pagină decât Google. Apariția frecventă a pop-ups-urilor indică faptul că ți-a fost spart calculatorul.

8. Ți-au fost șterse fișiere

Dacă observi că anumtie programe sau fișiere au fost mutate în coșul de gunoi sau că au dispăruut cu totul, iar tu nu ai făcut nimic în acest sens, sigur la calculatorul tău au avut acces și alte persoane.

9. Există pe Internet informații despre tine pe care tu nu le-ai dezvăluit

Verifică folosind un motor de căutare dacă pe Internet apar informații pe care tu nu le-ai dezvăluit. Dacă găsește ceva de acest gen, calculatorul tău a fost spart pentru a-ți fi furate informațiile.

10. Webcam-ul se comportă straniu

Verifică-ți camera web. Dacă luminează din senin, repornește-ți calculatorul și vezi dacă se întâmplă la fel. Dacă acesta e cazul, calculatorul tău a fost spart.

11. Calculatorul se mișcă foarte încet

Dacă îi ia foarte mult să efectueze până și cele mai simple operații, iar conexiunea de Internet e foarte lentă, e foarte probabil să fie spart.

Dacă observi lucrurile descrise mai sus, schimbă-ți parolele, instalează un alt antivirus sau, dacă problemele continuă, contactează un specialist.

traducere și adaptare – sursa: adme.ru


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.